Kulturní památky potřebují své mecenáše

Foto: Sýpka Lemberk
Foto: Sýpka Lemberk

Mecenášství je velmi osobní záležitost. Filantropové a filantropky podporují to, na čem jim opravdu záleží – hodnoty, které chtějí ve společnosti zachovat a dobře předat dalším generacím. Během setkání na Sýpce Lemberk, která je příkladem úspěšného filantropického projektu, představili své přístupy, motivace a zkušenosti se záchranou nebo podporou kulturních památek tito filantropové a filantropky: Zdeněk Rossmann (lékař a regionální podporovatel kultury a památek), Andrea Kroupová (ředitelka Nadace Preciosa), Soňa Krejník (zakladatelka a členka správní rady Nadace Benetheo) a Andrea Hoffman Nečasová (zakladatelka a galeristka Uhelného mlýna v Libčicích nad Vltavou). 

Možnosti budoucího fungování sýpky a varianty jejího využití, které mohou spolufinancovat její záchranu a rozvoj představila Tereza Vodičková ze společnosti Happy Materials, která studii zpracovala v rámci své bakalářské práce na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Sýpka Lemberk je barokní sýpka nedaleko Jablonného v Podještedí na Liberecku. O její záchranu a obnovu se zasloužili Lucie Havlová a Tomáš Hendrych ze společnosti Happy Materials. Jejich vizí je nejen samotná obnova, která zachovává architektonickou památku, ale také její zapojení do nového života, kdy se ze sýpky na obilí stává nové centrum vzdělávání, umění a kultury.

Bližší představení vystupujících a programu setkání najdete na webu Sýpky Lemberk.

Hlavní výstupy a myšlenky shrnuje následující video:

Další příspěvky

ashoka_via_alma_zmena_2048px_janhromadko-1056
14. 4. 2024

Financovat systémové změny bez důvěry a spolupráce není možné, shodli se účastníci setkání

Systémové změny_úvodní_v2
8. 4. 2024

Pět klíčových zásad pro financování systémových změn

Institucionální analýza_náhled
4. 4. 2024

Analýza: Jak je na tom darování v Česku ve srovnání se světem? Nezaostáváme, ale stát by pro rozvoj filantropie mohl udělat více

Filantropický newsletter:

E-mail *
Jméno *
Příjmení *
Organizace/firma
Souhlas se zpracováním uvedených údajů a s využitím mého elektronického kontaktu poskytuji dobrovolně a na dobu neurčitou. Svůj souhlas mohu kdykoliv odvolat odhlášením se z odběru e-mailů.