Buďte efektivnější a dosahujte většího dopadu díky spolupráci s dalšími dárci. Poradíme vám, jak na to

Obrázek byl vytvořen pomocí generativní AI - ChatGPT
Obrázek byl vytvořen pomocí generativní AI – ChatGPT

Spolupráce může mít řadu výhod jak pro dárce, tak pro příjemce grantů. Co jsou ale její hlavní přínosy a proč byste spolupráci při darování měli zvážit? Jedná se především o:

MOŽNOST UČIT SE NOVÝM VĚCEM A PŘÍSTUPŮM

  • Pokud jste v oblasti filantropie nováčkem, může vám spolupráce s dalšími filantropy poskytnout přístup k poznatkům a zkušenostem, které vám jakožto dárci pomohou při vytváření budoucí strategie nebo postupů. A zároveň platí, že i zkušení dárci mohou využít dovednosti a odborné znalosti svých kolegů.

ZVLÁDÁNÍ RIZIK

  • Díky přístupu k poznatkům jiných dárců, širší síti poradců a dalším sdíleným zdrojům může spolupráce zmírnit rizika, se kterými byste se mohli potýkat, pokud byste se daným směrem pustili na vlastní pěst nebo zdvojovali úsilí někoho dalšího v případě, že se v konkrétním odvětví nebo problému teprve rozhlížíte.

DOSAŽENÍ VĚTŠÍHO DOPADU

  • Když můžete spojit prostředky na dlouhodobější nebo větší dary, zbavíte příjemce podpory nadměrného objemu reportingu. Dáte jim také jistotu, že jejich velké vize budou podpořeny významnějším přílivem kapitálu, což jim pomůže rozvíjet jejich činnost bez pocitu nejistoty, že budou muset opakovaně žádat o menší, krátkodobé financování.

NASTAVENÍ PROCESŮ NEZBYTNÝCH PRO ROZHODOVÁNÍ

  • Když v rámci filantropie spolupracujete, interakce s ostatními se stává katalyzátorem pro promyšlené rozhodování (bez něhož se brzy ocitnete v potížích). Když jednáte sami, může se stát, že budete spíše darovat bez širší strategie nebo prostoru pro rozhodování. Spolupráce s ostatními filantropy při vytváření procesů tomu může pomoci předejít. Zároveň vám přinese pocit uspokojení z integrované filantropické strategie, která je v souladu jak s vašimi hodnotami, tak s hodnotami ostatních v dané skupině.

Základní otázky a formy spolupráce

Než se však do spolupráce naplno pustíte, měli byste s potenciálními partnery najít shodu a odpovědět si na následující otázky:

  • Proč darujeme? Jakého dopadu chceme dosáhnout?
  • Jakým způsobem vytyčeného dopadu můžeme dosáhnout?
  • Co je každý z partnerů ochoten investovat a co se od něj očekává – nejen co do finančních prostředků, ale také času a úsilí?
  • Jak brzy bychom měli vidět požadované výsledky?
  • Proč jsme ten správný tým pro oblast, na kterou se společně zaměřujeme?
  • Musíme spolupracovat, abychom dosáhli svých cílů?

Pokud na poslední otázku odpovíte společně se svými partnery kladně, je důležité vybrat nejvhodnější formu spolupráce. Těch může být více a obnáší různé úrovně zapojení, jak ilustruje následující přehled:

Nepodceňte začátek a další užitečné tipy

A co byste rozhodně neměli podcenit? Počáteční nastavení spolupráce. Odborníci z Rockefeller Philanthropy Advisors při startu společných filantropických aktivit a projektů radí:

  1. Zaveďte řídící postupy už na počátku a shodněte se na způsobu rozhodování.
  2. Vytyčte si společné hodnoty a dohodněte se na nich.
  3. Shodněte se, jak budete měřit dopad.
  4. Rozhodněte se, jak a kdy přivedete nové partnery.
  5. Dohodněte se na časovém horizontu, který má pro vaše členy smysl s ohledem na nastavené cíle.
  6. Rozhodněte, kdo a jakým způsobem získá zásluhy.

Tento základní přehled výhod, otázek, forem a principů filantropické spolupráce jsme čerpali z příručky publikované loni na podzim a kterou si můžete v elektronické podobě stáhnout v naší Filantropické knihovně. Příručka obsahuje také příklady z amerického filantropického prostředí a zejména globální iniciativu Ocean 5, která je modelovým a úspěšným projektem díky spolupráci velkého množství dárců.

Také v Česku máme inspirativní příklady spolupráce. Věnovali jsme se jim během loňského setkání zaměřeného na systémové a lokální změny, které jsme organizovali ve společně s Nadací Via. Vydali jsme k tomuto tématu také speciální číslo Umění darovat

Víte o dalších příkladech nejen z České republiky, ale také ze světa? Dejte nám o nich vědět, abychom je mohli představit širší filantropické veřejnosti.


Pokud vás téma filantropické spolupráce zaujalo a máte v plánu se mu více věnovat, obraťte se na nás. Rádi vám poradíme, jak efektivně nastavit strategii vašich filantropických aktivit a také, jak vybrat vhodné partnery pro spolupráci, která přinese výraznější dopad. S tím vším vám pomůžeme v rámci našich služeb filantropického poradenství.

Pro více informací klikněte na obrázek.

Další příspěvky

ashoka_via_alma_zmena_2048px_janhromadko-1056
14. 4. 2024

Financovat systémové změny bez důvěry a spolupráce není možné, shodli se účastníci setkání

Systémové změny_úvodní_v2
8. 4. 2024

Pět klíčových zásad pro financování systémových změn

Institucionální analýza_náhled
4. 4. 2024

Analýza: Jak je na tom darování v Česku ve srovnání se světem? Nezaostáváme, ale stát by pro rozvoj filantropie mohl udělat více

Filantropický newsletter:

E-mail *
Jméno *
Příjmení *
Organizace/firma
Souhlas se zpracováním uvedených údajů a s využitím mého elektronického kontaktu poskytuji dobrovolně a na dobu neurčitou. Svůj souhlas mohu kdykoliv odvolat odhlášením se z odběru e-mailů.